Geld opnemen of pinnen?

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 17:08

Wat werkt voor jou het beste?

Als de maand december geweest is, heb ik altijd het gevoel dat ik teveel geld heb uitgegeven. Ik kan me zomaar weer eens voornemen om de eerstkomende maandag (niet altijd de beste dag voor goede voornemens) weer te beginnen met het opnemen van cash geld om hiervan de wekelijkse boodschappen te doen. Hierdoor zie je goed wat je uitgeeft en wat je nog over hebt. Zodat je ook weet of je hiervan nog een extraatje kan kopen. Want eerlijk is eerijk, een extraatje is af en toe ook gewoon een uitgave die moet;) De ervaring leert dat ik, met het wekelijks pinnen, aan het einde van de week geld heb overgehouden. Een pluspunt dus.

 

Wat ik zelf echter als nadeel ervaar met contant betalen, is dat ik mijn uitgaven hierdoor slechter bij kan bijhouden. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar mijn standaard antwoord op de vraag: "wilt u (ik kan hier wel typen "jij" maar dat zou een illusie zijn) de bon mee"? is steevast nee hoor! Oftewel als ik deze uitgave niet gelijk noteer, vergeet ik geheid waar ik aan het einde van de week mijn geld aan heb uitgegeven.

 

Dit werkt bij het direct pinnen in de winkels natuurlijk anders. Elke pintransacties vind je terug in het overzicht op de betaalapp van jouw bank. En bij sommige banken kun je zelfs per categorie bekijken wat je waaraan uitgeeft. Lekker makkelijk dus. Net zo makkelijk als het feit dat je met jouw pinpas overal kan betalen, ook als je eigenlijk jouw weekbudget hebt overschreden (want ach, dat ene tientje kan nog wel). Maar ik snap het heel goed. Gemak dient de mens. Toch blijft het belangrijk om inzicht te houden in je geld. Ik neem me vanaf nu dus ook voor om het bonnetje bij de kassa aan te nemen als ik contant betaal. Het is immers maandag;)