Hulp gevraagd

Gepubliceerd op 16 oktober 2022 om 12:01

Vorige week werd ik benaderd door een moeder. Of ik haar 25-jarige zoon alsjeblieft kon helpen.

 

Hij had geldzorgen, maar volgens haar moest hij van zijn salaris prima kunnen leven, en daarnaast ook nog kunnen sparen. In de praktijk was zijn saldo echter na 2 weken vaak al 0 euro. De zoon klopte dan ook regelmatig bij haar aan om geld te lenen.

 

Wanneer iemand mij vraagt of ik wil helpen met zijn of haar financiën dan gaat mijn hart zelfs stiekem een beetje sneller kloppen van enthousiasme. En niet omdat ik de geldzorgen van anderen leuk vind, maar omdat ik mag helpen zodat de klant weer financieel gezond wordt!

 

Maar helaas kan ik in zo'n geval niet zomaar helpen. Hoe goed het ook bedoeld is, de klant moet zelf aan zijn geldproblemen willen werken, en zelf zijn hulpvraag bij mij neerleggen. Zonder instemming kan ik geen budgetplan maken, en geen overeenkomst opstellen. Ditzelfde geldt ook voor partners in 1 huishouden. Want hoe zou dit dan moeten gaan? Stel dat de man des huizes vindt dat er wat moet veranderen in het uitgavepatroon van zijn vrouw, maar zijn vrouw wil geen hulp van een budgetcoach, en past haar bestedingsgedrag niet aan? Dan heeft het inschakelen van mijn hulp geen zin. Sterker nog, het zou alleen maar meer geld gaan kosten.

 

Daarom is het belangrijk om met elkaar het gesprek aan te blijven gaan. Spreek je zorgen uit wanneer je vermoedt dat iemand geldproblemen heeft. Let op signalen, zoals ruzie over geld, geld lenen, sociale contacten vermijden en slaapproblemen. Wees niet te aanvallend en te oordelend, maar toon begrip en stel de persoon gerust. Met de juiste vragen krijg je duidelijke antwoorden, en kom je er achter of jouw vermoeden klopt. 

 

Grote kans dat jij met een goede benadering zorgt dat iemand zich open en kwetsbaar op stelt. En wellicht is hij of zij enorm opgelucht en durft diegene er eindelijk over te praten. Maak van praten over geld geen taboe!

 

Ik hoop dat deze moeder een positief gesprek met haar zoon heeft gehad. Zodat hij weet dat hij zich niet meer hoeft te schamen en hulp durf te vragen om zijn financiële problemen op te lossen..